Ádám és Éva
Az almával, mint szimbólummal, számtalan történetben, mesében találkozhatunk. Kezdjük a sort az egyik legismertebb almával, mégpedig azzal, amelyik az Édenkertben termett. Ki ne ismerné azt a bibliai történetet, amelyikben az első nő, Éva, nem hallgatva az Úr intő szavára, a kíváncsiságtól vezérelve-no és némi bíztatásra-leszakított egyet ebből a tetszetős gyümölcsből. Büntetésük természetesen nem maradt el. Kiűzettek a Paradicsomból, a hallhatatlanságból, s onnantól kezdve Évát a fájdalmas szülés, Ádámot pedig a fáradtságos, verejtékes munka sújtotta. Egyébként a Bibliában az alma nem volt konkrétan megnevezve, mégis, a keresztény hagyományban úgy terjedt el, hogy ez volt az a gyümölcs, amelyet a tudás fájáról leszakítottak.
Trója
A másik jól ismert történet a görög mitológia világába vezet. Igen, a Trójai háborúról van szó, egészen pontosan a háborút kiváltó aranyalmáról. Történt, hogy az istenek lakodalomra készültek, ahová mindenki hivatalos volt, kivéve Erisz, a viszály istennője. Gondolhatjuk, hogy ez egyáltalán nem tetszett neki, így első dolga volt, hogy bosszút álljon. A mulatozó vendégek közé egy aranyalmát gurított, melyre ez volt rávésve: "A legszebbnek." Az almát rögvest három istennő is a magáénak érezte: Héra, aki a legfőbb isten, Zeusz felesége volt, Pallasz Athéné, a tudás istennője, na és Aphrodité, a szerelem istennője. A vitát végül Parisz, a trójai királyfi döntötte el, aki az almát Aphroditének ítélte, mivel az istennő neki ígérte a föld legszebb asszonyának a szerelmét. Csakhogy ez az asszony a spártai király felesége, szép Heléné volt. Parisz magával vitte az asszonyt Trójába, amit persze a derék férj nem nézhetett jó szemmel. Így kezdődött az évekig tartó háború, mely Trója pusztulásához, no és Erisz diadalához vezetett.
Tell Vilmos
Ha már alma, nem maradhat ki a svájci Tell Vilmos sem a sorból. A legenda szerint Hermann Gessler, a császár által kinevezett, zsarnok helytartó Altdorf város főterén felállíttatott egy póznát, arra rátetette a kalapját, és parancsba adta, hogy minden arra járó köszönjön a fejfedőnek. Hősünk persze nem volt hajlandó köszönni egy élettelen tárgynak, így a helytartó kegyetlen próba elé állította: száz lépésről kellett eltalálnia egy almát a kisfia fejéről. A próba szerencsére sikerült, a nyílvessző az almába fúródott. A helytartó kérdésére, hogy miért vett elő két nyílvesszőt, Tell Vilmos bátran felelte, a második nyilat ő kapta volna, amennyiben az elsővel nem az almát találja el. Az uraság ettől persze dühbe gurult, lefogatta a vadászt és örökös rabságba akarta záratni. Ő azonban megszökött, lelőtte a zsarnokot, ezzel megadva a jelet a szabadságharcra, amelyben kemény küzdelmek árán a svájciak kivívták függetlenségüket a császári erőkkel szemben.
Hófehérke és a hét törpe
Az alma a mesék világában is gyakran megjelenik, gondoljunk csak gyermekkorunk egyik kedvenc meséjére, a Hófehérke és a hét törpére. A gonosz királynő nem bírja elviselni, hogy Hófehérke százszor szebb nála, és ezért meg akarja ölni. Többszöri sikertelen próbálkozás után egy mérgezett almával kínálja, ám Hófehérke túl nagyot harap az almából, a falat megakad a torkán és elájul. A munkából hazatérő törpék halottnak hiszik Hófehérkét. A királynő már-már eléri a célját, de a törpék megbotlanak, miközben Hófehérke üvegkoporsóját viszik. A félrenyelt falat kimozdul a helyéről, a lány magához tér, s így már semmi sem akadályozhatja meg a mesékben szokásos happy and-et, és a gonosz mostoha teljes megsemmisülését.
Órákig tudnék még mesélni az almáról, de helyette következzék egy igen kedvelt almás-süti recept, mely egy kiadós leves után is megállja a helyét.
Almás porlós
50 dkg lisztből, 20 dkg margarinból, 20 dkg cukorból, 3 tojássárgából, 1 cs sütőporból, néhány evőkanál tejföllel tésztát gyúrunk. Közben 1 kg almát lereszelünk, 5 dkg margarinon puhára pároljuk. 10 dkg cukorral és fahéjjal ízesítjük. (Ne sajnáljuk belőle a fahéjat!) A tésztát kétfelé vesszük, a nagyobbik lapot a tepsi aljába tesszük, erre jön az almatöltelék, majd a kisebbik lappal befedjük. A tetejét tojással megkenjük, néhány helyen megszurkáljuk és aranybarnára sütjük. Ez a mennyiség egy nagyobb tepsibe való, szerintem ettől kevesebbet nem érdemes készíteni, úgyis kapós lesz.
Jó étvágyat!